TORT SPARTAK (MEDOVIK CU CACAO) I Rețetă + Video

Bună ziua dragi pofticioși. Astăzi vă prezint rețeta mea de TORT SPARTAK. Se aseamănă la modul de preparare cu Tortul Medovik dar vă asigur că gustul de cacao i crema pufoase face diferența. La final primiți un tort moale, aromat și foarte delicios. Trebuie neapărat să pregătiți această rețetă care o să vă atragă cu prima îmbucătură. Vă doresc să aveți în continuare o zi cât mai gustoasă și poftă bună!

Pentru aluat

  • 450 gr. – făină + 20 gr. – pentru întins aluatul
  • 2 ouă
  • 100 ml. – lapte
  • 200 gr. – zahăr
  • 100 gr. – unt
  • 50 gr. – cacao
  • 100 gr. – miere
  • 1 linguriță – bicarbonat de sodiu

Pentru cremă:

  • 2 ouă
  • 100 gr . – unt
  • 600 ml. – lapte
  • 200 gr. – zahăr
  • 1 linguriță – esență de vanilie
  • 45 gr. – amidon de porumb
  • 300 ml. – smântână dulce pentru frișcă 35%

Mod de preparare:

  1. Mai întâi de toate pregătește crema: Toarnă într-o cratiță lapte și pune-l la foc până ajunge să se înfierbânte. Între timp adaugă ouăle într-un bol, toarnă deasupra zahărul, mixează un pic apoi toarnă esența de vanilie, mai mixează, adaugă amidonul de porumb și încorporează-l. Când laptele s-a înfierbântat, ia-l de pe foc și toarnă peste mixtura de ouă aproximativ 150 ml. și amestecă rapid ca să nu se taie crema. Transferă mixtura din bol în cratiță peste laptele rămas și la fel mixează rapid. Pune cratița la foc mic, mixează încontinuu circa 10 minute, când crema a început să clocotească, mai ține-o un minut și ia-o de pe foc. Adaugă în cratiță untul, amestecă până acesta se topește și toarnă crema într-un bol. Când devine un pic călduță, acoper-o cu folie alimentară, pune-o la frigider și las-o să se răcească complet.
  2. Ia o cratiță, adaugă în ea ouăle, mierea, untul, zahărul, laptele, amestecă un pic și pune cratița la foc mic. Amestecă încontinuu până se topește untul și zahărul. Când toate ingredientele s-au topit, adaugă bicarbonatul de sodiu și mai lasă mixtura să stea 2-3 minute amestecând permanent. În acest timp vei observa cum compoziția se dublează în volum, se deschide la culoare și devine pufoasă. Ia cratița de pe foc și lasă lichidul să se răcească 10 minute.
  3. Adaugă într-un bol făina, cacao, amestecă și toarnă deasupra lor compoziția lichidă. Amestecă cu o lingură până se leagă aluatul. Apoi pudrează masa de lucru cu făină, răstoarnă aluatul, pudrează-l și pe el un pic și frământă-l, trebuie să primești un aluat puțin lipicios. Apoi întinde aluatul într-o formă alungită și taie-l în 8 bucăți egale. Formează biluțe. După care ia o farfurie și aranjează biluțele, acoperă-le cu folie alimentară.
  4. Ia prima bila și întide-o între două foi de copt, după care ia un cerc de la tava de copt cu diametrul de 21-22 cm. sau o farfurie și taie-i conturul de jur împrejur fără ca să-i îndepărtezi excesul de aluat și înțeapă ambundent cercul de aluat cu o furculiță. Transferă pergamentul cu foaia de aluat pe o tavă de copt și coace-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C circa 5-7 minute sau până se rumenește frumos.
  5. Cât timp se coace prima foaie, întinde-o pe a doua și continuă tot așa până termini toate bilele. Scoate foaia din cuptor, păstrează marginile foii pentru că le vei folosi la ornat. Apoi dezlipește cu grijă cercul rumenit de pergament și pune-l pe o farfurie. Când foile pentru tort sunt gata, lasă-le să se răcească complet.
  6. Înainte să asamblezi tortul, toarnă într-un bol smântâna dulce de 35% și mixeaz-o până devine pufoasă și densă. Apoi scoate crema de la frigider, mixeaz-o și pe ea puțin cu mixerul, astfel și ea va fi mai pufoasă. Încorporează frișca în cremă și amestecă lent cu mșcări largi ca să nu spargi bulele de aer.
  7. Ia o tavă de copt cu fund detașabil cu diametrul de 22-23 cm. și unge baza ei cu cremă, aranjează prima foaie, întinde pe ea 2-3 linguri de cremă și tot așa până termini toate foile. La sfârșit trebuie să-ți rămână circa 2 linguri de cremă. Acoperă tava cu folie alimentară și pune tortul la frigider pentru 6-8 ore sau peste noapte. Scoate tortul din frigider, îndepărtează cercul și întinde deasupra și prin părți crema rămasă.
  8. Mărunțește resturile rămase de la foile pentru tort într-un robot de bucătărie. Decorează tortul de jur împrejur și deasupra cu firimiturile primite mai devreme, cu fulgi de ciocolată și servește-l cu plăcere. Poftă bună!

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*