Bună ziua dragilor. Astăzi am pregătit o rețetă extraordinară ce o găsim pe multe mese de sărbătoare în Republica Moldova și nu doar. Șuba este o salată din pește marinat și sărat, legume fierte și maioneză ce vine din bucătăria ruseasă de la mijlocul anilor 1970 și este o mâncare tradițională care se găsește pe masa de sărbători sau de Revelion. Eu am luat acest mod de preparare de la mama mea și anume să rad toate ingredientele în procesul de pregătire dar nu aparte și apoi să asamblez. Astfel salata iese mai puhavă și mai ușoară. Șuba se face pe o farfurie alungită pentru că amintește de forma peștelui sau dumnevoastră puteți folosi orice altă farfurie frumoasă care o aveți în casă. Sper să vă placă modul de preparare a acestei salate și vă doresc poftă bună.
Ingrediente:
- 1 macrou marinat de circa 450 g (sau 4-5 fileuri de pește marinat sărat în ulei)
- 1 ceapă (mică) (tăiată cubulețe mărunt)
- 4-5 cartofi (de dimensiuni medii)
- 3 morcovi (de dimensiuni medii)
- 4 sfecle (de dimensiuni medii)
- 600 g – maioneză
- 1 ou
- Sare
Mod de preparare:
- Fierbe cartofii și morcovii cu tot cu coajă circa 40 de minute sau până se înmoaie.
- Fierbe sfecla cu tot cu coajă circa 40 – 60 de minute sau până se înmoaie.
- Fierbe ouăle 5-7 minute.
- Între timp curăță macroul de coajă, oase, piele și taie-l cubulețe mici.
- Curăță legumele bine răcite de coajă.
- Toarnă puțin ulei la baza unei farfurii încăpătoare, pune primul strat de ceapă pe toată suprafața.
- Așează peștele tăiat cubulețe deasupra cepei pe toată suprafața farfuriei.
- Dă (prin răzătoare mare) cartofii peste pește și apoi unge cu 4-5 linguri de maioneză pe toată suprafața.
- Rade (prin răzătoare mare) deasupra cartofilor morcovii și iarăși întinde un strat de 4-5 linguri de maioneză.
- Rade (prin răzătoare mare) deasupra morcovilor sfecla roșie și acoperă cu ultimul strat de maioneză, însă aici ai nevoie de o cantitate mai mare de circa 6-7 linguri. Întinde maioneza pe toată suprafața sfeclei atent, în așa fel ca să o acoperi toată și să aibă totodată un aspect frumos.
- Cu ajutorul unei răzătoare mici rade pe toată suprafața gălbenușul de ou fiert.
- La final cu ajutorul unui prosop de hârtie umezit șterge marginele farfuriei.
- Salata e mai gustoasă dacă stă la frigider 4-5 ore înainte să o servești. Poftă bună!
Buna draga Valeria! Azi am pregatit suba (dupa reteta traditionala pe care o facem acasa) si cineva m-a intrebat reteta si am vrut sa fac trimitere la blogul tau si am observat ca nu folosesti albusul. Noi punem albusul intre morcov si sfecla 😊 te cuprind cu drag