RISOTTO CU CIUPERCI

Bună dragilor. E sfârșit de săptămână și vă propun o rețetă mai deosebită sau mai bine spus netradițională, aceasta este risotto cu ciuperci. La rețeta aceasta puteți folosi ciupercile care le iubiți sau care le aveți prin casă (proaspete, uscate, înghețate) și nu numaidecât o specie. Cel mai bine este să experimentați, pentru că ciupercile au un gust și aromă specifică. Sper să vă placă varianta mea de risotto cu ciuperci. Iar eu vă doresc un sfârșit de săptămână cât mai frumos și poftă bună.

Ingrediente:

Pentru supa de legume:

  • 1,5 litru – apă plată
  • 1 morcov (mare)
  • 1 ceapă (medie)
  • 1 tulpină de țelină (de circa 15 cm.)
  • ½ linguriță – sare

Pentru risotto:

  • 300 gr. – orez pentru risotto (Carnaloni)
  • 1 ceapă (mică)
  • 100 gr. – vin alb sec
  • 40 gr. – unt
  • 40 gr. – parmesan ras
  • 200 gr. – ciuperci champignon brun
  • 2 lingurițe – cimbru uscat (sau proaspăt)
  • Sare și piper negru

Mod de preparare:

  1. Pentru supa de legume: curăță legumele, taiele bucăți mari și punele într-o cratiță cu 1,5 litri de apă cu sare. Fierbe supa la foc mare 15-20 de minute după care strecoar-o (trebuie să rămână doar lichidul, fără legume).
  2. Pune la foc mediu o tigaie încăpătoare cu 2 linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui. După ce uleiul s-a încins, adaugă ceapa tăiată cubulețe mărunt, peste o minută adaugă țelina și fii atent(ă) pentru că nu trebuie să le rumenești ci să le înmoi puțin.
  3. Fă focul mai tare și adaugă orezul. Fii atent(ă) pentru că nu trebuie să se ardă, amestecă-l încontinuu timp de 2-3 minute până va începe să absoarbă aromenele.
  4. Adaugă vinul alb și continuă să amesteci. Când vinul s-a încorporat în orez e timpul să adaugi ciupercile tăiate în jumătate apoi feliate fin. Călește ciupercile împreună cu orezul câteva minute după care adaugă cimbru.
  5. Micșorează flacăra. Pune primul polonic de supă fierbinte de legume peste orez și amestecă din când în când până acesta îl absoarbe, după care pune următorul polonic, procedează la fel până când pui aproape toată supa (această procedură va dura 15-20 de minute sau până ce orezul devine moale).
  6. Ia orezul de pe foc, asezonează-l cu piper negru după gust și adaugă untul și parmezanul ras. Amestecă tot împreună până untul și cașcavalul se topesc. Gustă și dacă mai este nevoie adaugă sare. Acoperă orezul cu un capac și lasă-l să stea 2-3 minute.
  7. Pune risotto cu ciuperci în farfurii și presară deasupra cu parmezan și servește-l imediat.

Sugestii:

  • Poți folosi nu doar supă de legume ci și supă de pui.
  • În caz că nu ai supă proaspătă de legume, la 1 litru de apă adaugă un cub concentrat de supă de legume sau de pui.

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*