Quiche vine din bucătăria franțuzească. Este o tartă cu un aluat sfărâmicios și crocant, umplutura sa este variată dar la bază sunt ouăle, smântâna și brânzeturile. Putem adăuga în umplutură diverse legume cum ar fi: ciuperci, brocoli, ceapă, spanac, sparanghel. La fel putem adăuga bacon, carne de pui, curcan ș.a. Această rețetă o poți face din ingredientele care le ai în frigider. O poți servi atât la micul dejun cât și în timpul altor mese. Este o tartă ușor de preparat, vă sugerez să o pregătiți pentru că e delicioasă.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 250 gr. – făină albă
- 130 gr. – unt (rece, tăiat bucățele 2/2 cm.)
- 4 linguri – apă (rece)
- ½ linguriță – sare
Pentru umplutură:
- 7 ouă
- 1 roșie
- 150 gr. – bacon
- 100 gr. – cașcaval (ras)
- ½ cană – smântână
- 1/3 linguriță – nucșoară (rasă)
- Sare și piper negru
Pentru decor:
- Frunze de busuioc (proaspăt)
Mod de preparare:
- Pune făina, untul și sarea într-un robot de bucătărie și amestecă circa 10 secunde, până când obții o compoziție cu aspect de firimituri. Adaugă câte o lingură de apă rece și amestecă de fiecare dată circa 3 secunde (când torni câte o lingură de apă aluatul se îngroașă puțin și începe să se lege). Scoate-l din robotul de bucătărie pe masă, foarmează o bilă, învelește-o într-o folie alimentară și pune-o la frigider pentru circa 30 de minute.
- Încinge tigaia. Taie baconul cubulețe, adaugă-l în tigaie și rumenește-l câteva minute. Scoate-l de pe tigaie pe un șervețel de hârtie (ca să se scurgă excesul de grăsime).
- Încinge cuptorul la 190 de grade C.
- Întinde aluatul (circa 0,5 cm. grosime) pe o suprafață tapetată cu făină (aluatul întins trebuie să fie mai mare ca tava de copt, iar marginile cam 3 cm.). Pune aluatul în tavă, aranjează marginile cât de cât de dimensiuni egale, ca să ia o formă frumoasă. Înțeapă-l cu o furculiță și pune-l la copt pentru 20 de minute, până ce devine puțin auriu. Dacă în timpul coacerii se umflă aluatul, mai înțeapă-l cu furculița din loc în loc.
- Între timp taie roșia felii. Bate ouăle cu smântâna, nucșoara rasă și 1/3 din cașcavalul ras într-un bol și asezonează cu sare și piper.
- Scoate aluatul din cuptor și toarnă peste el ouăle bătute, aranjează peste ele baconul și feliile de roșii, presară cu restul de cașcaval și pune compoziția la cuptor pe 35-40 de minute.
- Scoate-o din cuptor și las-o să se răcească 15- 20 de minute înainte să o tai. Poftă bună.
Sugestii:
- Quiche se pronunță CHIȘ.