Bună ziua tuturor. Astăzi am ceva special pentru voi. Zilele trecute am fost în ospeție la Doamna Tatiana sau cum îi mai spun eu Tanti Tanea. Este o femeie simplă, bună la inimă și careia îi place mult să gătească. Pentru prima dată am fost în ospeție la dumneaei anul trecut și ne-a pus pe masa câteva feluri de bucate. Dar cel mai mult mi s-a întipărit prunele uscate umplute cu nuci, fierte în vin și glazurate cu cremă de mascarpone. Tot anul m-am gândit la această bunătate. Până într-o zi când am sunat-o și i-am propus să gătim această rețetă împreună, mai degrabă să mă învețe cum să o gătesc. Iată că a venit și ziua în care am pregătit aceste prune delicioase împreună cu ea. Tanti Tanea m-a primit foarte călduros și când trebuia să plecăm m-a umplut cu daruri și bunătăți. Nu voi uita niciodată gustul acestor prune. De aceea vă propun de Revelion să pregătiți această rețetă extraordinară, de asemenea o puteți pregăti și în orice altă zi, pur și simplu ca un desert minunat. Sper să vă placă rețeta Doamnei Tatiana și să o pregătiți cu plăcere. Vă doresc poftă bună!
Ingrediente:
- 500 gr. – prune uscate (fără sâmburi)
- 150 gr. – miez de nucă
Pentru siropul de vin:
- 150 gr. – vin alb demidulce
- 2 linguri de zahăr
Pentru crema de mascarpone:
- 250 gr. – mascarpone
- 3 linguri – zahăr
- ½ pliculeț zahăr vanilat
Pentru decor:
- Ciocolată neagră (rasă)
Mod de preparare:
- Introduce câte o jumătate de miez de nucă (în dependență cât e de mare pruna) în pruna uscată și pune-le deodată într-un ceaun sau o cratiță mică.
- Pregătește siropul de vin: Într-un bol mic pune vinul și zahărul. Amestecă cu răbdare până zahărul se va topi. După care toarnă mixtura peste prune.
- Pune prunele la foc mare. Când ajung la punctul de fierbere, fă focul încet, pune capacul și lasă să fiarbă circa 20-30 de minute sau până ce siropul va scade și se va îngroșa.
- Între timp pregătește crema de mascarpone: Pune într-un bol mascarpone, zahărul și zahărul vanilat. Cu ajutorul unui mixer de mână mixează tot circa 4-5 minute sau până crema va fi pufoasă și zahărul se va topi. Astupă crema cu o folie alimentară și pune-o la frigider.
- După ce prunele au fiert, scoate-le pe o farfurie și lasă-le să se răcească complet.
- După ce prunele s-au răcit, ungele deasupra cu crema care ai pus-o mai devreme la frigider și decorează cu ciocolată neagră rasă. Pune prunele la frigider pentru cel puțin o oră sau dacă nu aveți răbdare le puteți mânca imediat. Poftă bună.
Sugestii:
- În caz că nu folosești vin în mâncare, poți să îl înlocuiești cu apă.
Pingback: 9 REȚETE DULCI DE SĂRBĂTORI – Valerie's Food