Bună ziua dragi pofticioși. Astăzi am pregătit GNOCCHI DIN CARTOFI CU BACON ÎN SOS DE ROȘII. Este o rețetă extraordinar de delicioasă, gnocchi se topesc în gură, iar sosul din roșii cu bacon se potrivește perfect. Sper din suflet să vă placă această rețetă și să o pregătiți cu plăcere. Vă doresc să aveți în continuare o zi cât mai gustoasă și poftă bună!
Ingrediente:
- 800 gr. – cartofi albi de dimensiuni medii
- 210 gr. – făină
- 1 ou
- 100 gr. – bacon
- 200 ml. – smântână pentru gătit
- 400 gr. – roșii (decojite de coajă și tăiate cubulețe)
- ½ ardei chili (opțional)
- 2 căței de usturoi (tăiați felii subțiri)
- 2 linguri – ulei de măsline
- 2 linguri – parmezan răzuit
- Sare și piper negru
- 8-10 frunze proaspete de busuioc
Pentru servit:
- Parmezan
Mod de preparare:
- Pune cartofii întregi și curățați de coajă într-o cratiță cu apă. Fierbe cartofii circa 20-25 de minute sau până devin moi. Pune cartofii bine scurși de apă într-un bol încăpător și cu ajutorul unui pasator manual pentru cartofi strivește-i până vei obține un piureu fără cocoloașe.
- Lasă piureul să se răcească circa 10-15 minute.
- Apoi sparge deasupra un ou, condimentează cu sare și amestecă până se încorporează oul.
- Pudrează masa de lucru cu făină și răstoarnă piureul pe masă, adaugă treptat câte o mână de făină și încorporeaz-o.
- Împarte bila de aluat în 4 bucăți egale. Ia o bucată de aluat și întinde-o astfel încât să îți iasă o “sfoară” groasă de circa 1-1,5 cm. Din această “sfoară” taie bucăți mici de circa 1 cm. Trece fiecare bucățică de aluat tăiată peste dinții unei furculițe întoarse invers.
- După ce ai finisat de modelat gnocchi pune apa la fiert.
- Cât apa ajunge la punctul de fierbere pregătește sosul. Încinge o tigaie la foc mediu, toarnă ulei de măsline, adaugă ardei chili și usturoi tăiat felii subțiri. Amestecă și călește-le circa 1 minut, ai grijă să nu le arzi.
- Apoi adaugă baconul și rumenește-l un pic după care adaugă roșiile și coace-le circa 5 minute amestecând din când în când. După 5 minute condimentează cu piper negru, toarnă smântâna pentru gătit, răzuiește parmezan, amestecă și lasă sosul să fiarbă încă 5 minute.
- Între timp apa va da în clocot, adaugă o linguriță de sare și gnocchi, amestecă lejer și lasă gnocchi să se gătească circa 4 minute sau până ies toate la suprafață.
- Când se ridică la suprafață înseamnă că sunt gata, scoate-le cu o sită sau scurge-le de apă.
- Pune gnocchi în sos, adaugă frunze proaspete de busuioc, amestecă și lasă-le să fiarbă 3 minute.
- Stinge focul și servește gnocchi calde cu parmezan.