Bună dragii mei, azi pentru voi am ceva special. Zilele trecute am gătit cu mătușa mea sau cum îi mai spun eu Nana Renata. Femeia aceasta chiar se pricepe la gătit și are multe să mă învețe și pe mine. Recunosc că majoritatea rețetelor de checuri le-am luat de la ea și m-am împărțit cu prietenii, colegii și cu voi. După cum spuneam am gătit cu ea în acea zi babă neagră (rețeta o puteți găsi la mine pe site) dar și un chec care îi spune ea ZEBRĂ. Am folosit cele mai naturale produse și anume ouă, smântână și unt de casă. Așa chec fin, ce se topește în gură nu am mai mâncat niciodată. Am avut o zi prosperă și am învățat ceva lucruri din domeniul gastronomic. Sunt sigură că nu e prima și ultima rețetă care o gătim împreună. Sper să vă placă checul și să-l pregătiți cu plăcere.
Ingrediente:
- 2 pahare – făină albă (cernută)
- 1 pahar – zahăr
- 100 gr. – unt topit
- 1 pahar – smântână (200 ml.)
- 3 ouă
- 2 linguri – griș
- 1 plic – praf de copt
- 1 linguriță – extract de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
- 1 lingură (cu vîrf) – cacao naturală
- Unt și griș pentru a unge tava
Pentru decor:
- Zahăr pudră
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 150 de grade C.
- Amestecă bine zahărul și ouăle într-un bol circa 3-4 minute, până ce mixtura devine spumoasă, apoi adaugă făina și mai amestecă puțin (masa aluatului va fi tare).
- Adaugă în compoziție smântâna și continuă să amesteci, pune grișul, untul și praful de copt. Mixează bine până ce toate ingredientele sau încorporat și textura a devenit pufoasă.
- Ia 1/3 de aluat și pune-l în alt bol. Acolo adaugi 1 lingură cu vârf de cacao și amesteci pâna aceasta se încorporează. În cealălalt bol cu 2/3 de aluat adaugă o linguriță de vanilie și deasemeanea amestecă până aceasta se încorporează.
- Unge o tavă de copt rotundă, pătrată sau dreptunghiulară cu un strat gros de unt ca să se vadă pe tavă (așa spune Nana Renata) apoi presară deasupra puțin griș (aceasta ajută să scoți mai ușor checul din tavă).
- Începe să formezi checul ZEBRĂ cu ajutorul unei tehnici destul de simple. Pune 2 linguri de aluat cu vanilie și deasupra o lingură de aluat de ciocolată. Continuă tot așa până se termină aluatul din ambele boluri.
- Coace checul circa 45 de minute.
- Scoate checul și lasă-l să se răcească, apoi scoate-l din tavă și presară-l cu zahăr pudră. Poftă bună.
Sugestii:
- Folosește un băț de chibrit sau unul special pentru a verifica checul, dacă iese curat – atunci checul este gata.