Dacă sunteți în căutarea unor experiențe culinare unice, începeți săptămâna într-un mod neobișnuit cu o rețetă orientală. Este ușor de preparat și conține ingrediente ce le puteți găsi în magazinele noastre. Făceți-vă ziua mai interesantă cu o mâncare netradițională, dar care la orice înghițitură vă învăluie cu o varietate de gusturi noi. Nu ezitați să o încercați.
Ingrediente:
- 2 vinete mari
- 3 cepe mari
- 2 lingurițe – chimen măcinat
- 1 linguriță – curcuma
- 3 roșii (decojite, fără semințe și tocate)
- O mână – stafide (înmuiate în apă fierbinte timp de 20 de minute)
- O mână – pătrunjel mărunțit
- 2-3 linguri – zeamă de lămâie
- 5-6 linguri – ulei de măsline sau de floarea soarelui
- Sare și piper negru
Se servește:
- Pită
Mod de preparare:
- Încinge cuptorul la 200 de grade C.
- Taie vinetele cubulețe de circa 2-3 cm., presară-le cu sare, piper negru și 3-4 linguri de ulei. Pune-le pe o tava mare de copt și coace-le circa 20-25 de minute sau până ce se înmoaie.
- Între timp încălzește restul rămas de ulei într-o tigaie. Taie ceapa în jumătate, apoi în felii subțiri, asezonează cu sare și piper, călește la foc mediu 8-10 minute sau până ce devine moale. Adaugă chimenul, lingurița de curcuma și mai prăjește câteva minute până ce se caramelizează ceapa.
- Adaugă vinetele (făcute mai devreme la cuptor), roșiile, stafidele, zeama de lămâie peste ceapa caramelizată și asezonează (dacă este nevoie) cu sare și piper. Lasă legumele la foc mediu încă 2-3 minute pentru ca aromele să se interpătrundă.
- Pune vinetele condimentate pe o farfurie, presară deasupra cu pătrunjel tocat și servește cu pita caldă (încălzește cuptorul la 200 de grade C și lasă pita să se încălzească timp de 4-5 minute, învelită în foaie de copt).
Sugestii:
- Pita o poți găsi la orice Supermarket sau la „Franzeluța”.
- Dacă dorești un gust mai picant, adaugă ½ de ardei iute.