GNOCCHI DE CARTOFI ÎN SOS DE UNT ȘI SALVIE

Bună ziua dragilor. Astăzi am pregătit o rețetă italiană și anume GNOCCHI. Acestea sunt niște “găluște” de dimensiuni mici, care sunt făcute dintr-un aluat moale din cartofi sau brânză, făină, ouă, griș ș.a. Deobicei gnocchi se servesc în cobinație cu cașcaval, sos de tomate, pesto, sos de unt, dar și alături de o bucată de carne sau pește. Este o rețetă ușor de realizat și cu miros italian fenomenal. Sigur că veți fi uimiți în primul rând  dumneavoastră de gustul acestor gnocchi și apoi îi veți uimi și pe cei dragi. Sper să vă placă rețeta și vă doresc o zi cât mai gustoasă. Poftă bună!

Ingrediente:

  • 1 kg. – cartofi
  • 180 gr. – făină albă și încă puțin pentru pudrat
  • 2 gălbenușuri
  • 70 gr. – unt
  • 12 frunze de salvie
  • 2 linguri – parmezan ras și încă puțin pentru decor
  • Sare și piper negru

Dificultate: Medie

Timp de pregătire: 1 oră și 40 minute

Timp de gătire: 20 minute

Timp total: 2 ore

Număr de porții: 4

 

Mod de preparare:

  1. Spală bine cartofii și pune-i la fiert pentru 25-30 de minute sau până ce înfingi furculița în câțiva cartofi iar aceasta va intra ușor, atunci înseamnă că cartofii sunt fierți bine.
  2. Lasă cartofii puțin să se răcească în așa fel încât să îi poți curăța de coajă.
  3. Răzuiește cartofii cu ajutorul unei răzătoare mici (în așa fel aluatul va fi mai pufos și fin) sau poți să-i strivești cu un pasator manual pentru cartofi.
  4. Adaugă peste cartofii răzuiți sau zdrobiți gălbenușurile de ou și condimentează cu sare și piper după gust. În timp ce frămânți aluatul, adaugă făina puțin câte puțin.
  5. Presară cu făină planul de lucru, bila făcută din aluat și un fund mare de lemn (unde să pui gnocchi).
  6. Împarte bila de aluat în 6 bucăți egale. Ia o bucată de aluat și întinde-o astfel încât să îți iasă o “sfoară” groasă de circa 1-1,5 cm. Din această “sfoară” taie bucăți mici de circa 1 cm. Odată ce ai tăiat gnocchi presară-le cu făină și pune-le pe fundul de lemn pregătit mai devreme. Dacă dorești să le dai forma clasică a gnocchilor atunci trece fiecare bucățică de aluat tăiată peste dinții unei furculițe întoarse invers. Lasă gnocchi să se usuce timp de o oră.
  7. Între timp pune apă la fiert într-o cratiță încăpătoare. Când apa începe să clocotească pune o linguriță de sare.
  8. Tot în acest timp după ce apa a început să fiarbă pune o tigaie la foc mediu, în ea pune ½ din cantitatea de unt și ½ din frunzele de salvie tăiate mășcat. Fă focul încet și lasă să se prăjească în timp ce vei pune la fiert gnocchii.
  9. Pune ½ din cantitatea de gnocchi în cratița cu apă clocotind, amestecă cu o lingură de 2-3 ori deodată după ce i-ai adăugat (pentru ca să nu se lipească de fundul cratiței). Fierbe gnocchi circa 2-3 minute sau până ce vor ieși cu toții la suprafață.
  10. Cu ajutorul unei linguri mari cu găuri ia gnocchi și transferă-i în tigaia cu unt și salvie, fă focul tare și amestecă-i atent din când în când circa 3-4 minute, în așa fel încât gnocchi să aibă o culoare aurie și să fie puțin crocanți. La sfârșit adaugă ½ din cantitatea de parmezan mai amestecă-i puțin și scoate-i pe o farfurie încăpătoare. Fă aceeași procedură cu ceilalți gnocchi rămași. Servește gnocchi imediat.

Sugestii:

  • În caz că nu dorești să fierbi toți gnochii, atunci îi poți îngheța.

IMG_2477site

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*