Dovleacul sau bostanul este o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale. Este originară din America de Sud, unde crește de formă sălbatică în Conul Sud. A fost introdusă în Europa la sfârșitul secolului XVI.
În dependență de soi și preferințe, dovleacul poate fi consumat crud, copt, fiert, sub formă de plăcinte, pâine, tarte, shake-uri, salate, supe etc.
Printre nutrienţii pe care-i găsim în dovleac se numără: alfa şi beta-carotenul, vitamina A,
proteinele, zincul, acestea având rolul de a regenera organismul. De asemenea se mai găsesc și carbohidrați, grăsimi, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienți, folați, zeaxantină, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier.
Seminţele de dovleac au rol energizant și conțin ulei, protide, lecitină, acizi grași mono-nesaturați, aminoacizi, proteine, minerale, rezine și enzime care combat viermii intestinali.
Beneficiile dovleacului:
- Are efect anti-diabetic;
- Reduce nivelul de colesterol rău;
- Întărește sistemul imunitar;
- Vitamina A găsită în dovleac este esențială pentru sănătatea ochilor și lupta împotriva infecțiilor;
- Beta-carotenul este foarte bun pentru pielea ta și ajută la prevenirea cancerului;
- Conține calciu ceea ce este esențial pentru sănătatea oaselor;
- Încetinește procesul de îmbătrânire și ajută organismul în procesul de regenerare;
- Ajută la refacerea organismului după efortul fizic;
- Stimulează activitatea rinichilor, previne pietrele la rinichi;
- Este recomandat femeilor însărcinate sau care vor să rămână însprcinate;
- Combate anemia.
Vă îndemn să folosiți dovleacul în cât mai multe rețete pentru că este un aliment bogat în vitamine și minerale. Nu ezitați în timpul sezonului să îl puneți la congelat (curăță-l de coajă, scoate-i semințele și taie-l în bucăți mari sau cum îți place ție sau îl poți face piure) pentru a prepara supe, checuri, pâine, umplutură, shakeuri și multe alte bunătăți oricând vei avea poftă.