Bună ziua dragi pofticioși. Astăzi am pregătit CROSTATA, este o tartă cu aluat sfărâmicios umplută cu gem. Eu am folosit gem de caise, dar mi-a plăcut și cu gem de mango sau căpșuni. O să mai experimentez cu alte tipuri de gem, ceea ce vă îndemn și pe voi. Sper să vă placă această rețetă și să o pregătiți cu plăcere. Vă doresc o zi cât mai gustoasă în continuare și poftă bună!
Ingrediente:
-
300 gr. – făină
-
150 gr. – unt rece
-
100 gr. – zahăr
-
2 ouă
-
1/3 linguriță – sare
-
1 linguriță – praf de copt
-
Coaja de la o lămâie
-
1 linguriță – esență de vanilie
-
400 gr. – gem de caise sau mango
-
2 linguri de lapte pentru uns
Mod de preparare:
- Pune făina amestecată cu praful de copt și sare într-un bol, adaugă zahăr, unt, răzuiește coaja de lămâie și frământă până iese o textură nisipoasă.
- După care adaugă ouăle, toarnă esența de vanilie, frământă câteva minute și formează o bilă.
- Învelește bila de aluat în folie alimentară și pune-o la frigider cel puțin pentru o oră.
- Îndepărtează folia alimentară, pudrează atât masa de lucru cât și aluatul cu făină, taie o treime din aluat și pune-l deoparte.
- Formează o bilă din cealaltă bucată de aluat, pudrează cu făină și întinde-o într-un cerc mai mare decât tava de copt.
- Aranjează aluatul într-o tavă de copt cu fund detașabil cu diametrul de 21 cm. Înțeapă toată suprafața și marginile cu furculița.
- Umple tarta cu gem.
- Pudrează atât masa cât și aluatul rămas cu făină. Întinde-l într-un cerc și taie fâșii de 2-3 cm. lățime.
- Aranjează peste gem fâșiile de aluat în formă de grilă.
- Pe final unge fâșiile și marginile cu lapte, presară cu zahăr și coace tarta la cuptorul preîncălzit la 170 de grade C 35-40 minute.
- Scoate tarta din cuptor, las-o să se răcească complet și servește-o cu plăcere. Poftă bună!