Delectează-te cu aceste clătite delicioase, umplute cu sos cremos fin de ciuperci. Este o rețetă ideală pentru un prânz sau o cină servită în orice perioadă a anului.
Ingrediente:
Pentru clătite:
- 6 linguri – făină albă
- 30 gr. – unt
- 2 ouă
- 2 pahare – lapte
- Sare
Pentru sos:
- 250 ml. – lapte
- 2 linguri – făină albă
- 3 linguri – parmezan ras
- 1 lingură – pătrunjel tocat
- 30 gr. – unt
- 1 vârf de cuțit – nucșoară rasă
- Sare și piper negru
Pentru umplutură:
- 200 gr. – ciuperci Champignon
- 1 lingură – pătrunjel tocat
- 1 cățel de usturoi
- 3 linguri – ulei de măsline sau de floarea soarelui
- Sare și piper negru
Mod de preparare:
- Mai întâi de toate, prepară aluatul pentru clătite. Pune într-un castron făina cernută, puțină sare, un pahar cu lapte și amestecă bine pentru a nu se forma cocoloașe. Încorporează ouăle și cel de-al doilea pahar cu lapte.
- După ce ai obținut o compoziție netedă și omogenă, adaugă untul topit și puțină sare. Acoperă aluatul cu o folie alimentară și pune-l la frigider să se odihnească 30 de minute.
- Unge tigaia cu unt și pune-o la foc să se încingă. Toarnă un polonic mic de aluat și rotește-o pentru ca aceasta să se întindă pe toată suprafața tigăii într-un strat cât mai uniform. Când marginile clătitei încep să se desprindă de tigaie, întoarce-o și las-o circa 10-15 secunde, apoi scoate-o pe o farfurie. Procedează la fel până când termini tot aluatul.
- Pentru umplutură: curăță, spală și taie ciupercile mărunt. Încinge uleiul într-o cratiță și adaugă usturoiul. Pune ciupercile și călește-le circa 15 minute și adaugă pătrunjelul, apoi potrivește gustul de sare și piper.
- Prepară sosul: pune o cratiță la foc mic și încorporează bine untul cu făina, toarnă treptat laptele și amestecă cu telul. Lasă-l la fiert încă un minut, amestecând mereu. După ce sosul a obținut o consistență mai groasă, ia-l de pe foc și adaugă parmezanul ras, ciupercile, pătrunjelul, nucșoara, sare și piper după gust.
- Umple clătitele cu sosul de ciuperci și împăturește-le. Așează clătitele într-un vas termorezistent uns cu unt, presară-le cu parmezan și câteva bucățele de unt și dă-le la cuptorul cald pentru circa 10 minute. Servește cu puțin pătrunjel tocat și câteva feliuțe de ciuperci. Poftă bună.
sosul se toarna peste clatite ?
Bună Cristina, umple clătitele cu sosul de ciuperci după care rulează-le sau împăturește-le 🙂