TORT „POVESTE” I Rețetă + Video

Bună ziua dragi pofticioși. Astăzi am pregătit TORT POVESTE. Cred că mulți dintre voi ați mâncat acest tort în copilărie. Este pufos, însiropat și are cremă fină și delicioasă ce se topește în gură. Sper să vă placă această rețetă și să o pregătiți cu plăcere. Vă doresc o zi cât mai gustoasă și poftă bună!

Pandișpan:

  • 4 ouă la temperatura camerei

  • 100 gr. – făină

  • 70 gr. – zahăr

  • 1 linguriță – esență de vanilie

  • 1 lingură – ulei

  • Un praf de sare

Cremă:

  • 120 gr. – zahăr

  • 125 ml. – lapte

  • 2 gălbenușuri

  • 1 linguriță – esență de vanilie

  • 200 gr. – unt la temperatura camerei

  • 1 lingură cu vârf – cacao

Sirop:

  • 100 gr. – zahăr

  • 120 ml. – apă

  • 1 lingură – coniac (opțional)

Mod de preparare:

  1. Pregătește crema: pune zahărul într-o cratiță, toarnă laptele, esența de vanilie, adaugă gălbenușurile, mixează și pune cratița la foc mic. Continuă să mixezi pentru ca gălbenușurile să nu se taie. Din moment ce crema a început să clocotească mai ține-o la foc 2 minute continuând să mixezi. Toarnă crema într-un bol, acoper-o deasupra cu folie alimentară ca să nu se formeze deasupra peliculă și lasă crema să se răcească la temperatura camerei.
  2. Sparge ouăle într-un bol, adaugă un praf de sare și mixează 2 minute la viteză maximă. După 2 minute toarnă esența de vanilie, adaugă treptat zahărul și mai mixează 6-8 minute sau până îți iese o compoiție pufoasă și densă. Pune făina într-o sită și cerne-o în mixtură. Încorporeaz-o încet cu mișcări largi ca să nu spargi bulele de aer.
  3. Ia o tavă de copt cu diamentrul de 25 cm. pe 10 cm. tapetată cu foaie de copt, unge-o cu ulei atât la bază cât și pe margini. Transferă aluatul în tavă, nivelează și pune tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 20 de minute. Ia pandișpanul din cuptor, scoate-l din tavă și lasă-l să se răcească cu fața în jos pe o farfurie.
  4. Între timp pregătește siropul: adaugă într-o cratiță zahărul și apa. Pune cratița la foc mediu, amestecă puțin și odată ce siropul a început să clocotească, mai fierbe 3-4 minute, apoi adaugă coniacul, ia cratița de pe foc și lasă siropul să se răcească.
  5. Odată ce toate ingredientele s-au răcit, pregătește crema. Pune într-un bol untul la temperatura camerei și mixează 5 minute la viteză maximă. Scoate folia alimentară de pe cremă și toarn-o treptat în unt continuând să mixezi. Odată ce ingredientele s-au încorporat, împarte crema în două.
  6. În unul din boluri adaugă cacao și mixează până se încorporează complet.
  7. Taie colțurile de sus și rotungește forma puțin.
  8. Taie pandișpanul pe orizontală în 3 părți egale.
  9. Aranjează prima parte de pandișpan pe un platou, însiropează-l cu 4 linguri de sirop, întinde jumătate din cantitatea de cremă albă pe toată suprafața, însă nu uita să păstrezi o lingură de cremă pentru decor.
  10. Acoperă cu a doua felie, însiropeaz-o cu 3 linguri de sirop, unge cu crema rămasă și acoperă cu cel de-al treilea blat. Însiropează-l cu 3 linguri de sirop și unge tortul cu jumătate din cantitatea de cremă cu cacao.
  11. Pune bucățelele de pandișpan îndepărtate mai devreme într-un robot de bucătărie și mixează. Poți usca puțin bucățelele în cuptor dacă dorești să fie mai închise la culoare și mai crocante. Odată ce s-au transformat în firimituri, decorează marginile tortului cu ele.
  12. Formează deasupra tortului floricele din crema păstrată. Pune tortul la frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte. Scoate tortul de la frigider cu 20-30 de minute înainte să-l servești. Poftă bună!

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*