TORT POLONEZ ”KARPATKA” I Rețetă + Video

Bună ziua dragi pofticioși. Astăzi am pregătit TORT POLONEZ ”KARPATKA” ce se pregătește rapid și nu aveți nevoie de tehnici speciale. Acest tort se aseamănă cu eclerele, de asemenea puteți adăuga în cremă pomușoare sau fructe. Sper să vă placă această rețetă și să o pregătiți cu plăcere. Vă doresc să aveți în continuare o zi cât mai gustoasă și poftă bună!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 250 ml. – apă plată
  • 160 gr. – făină
  • 100 gr. – unt
  • 3 linguri – zahăr
  • ¼ linguriță – sare
  • 4 ouă mari

Pentru cremă:

  • 600 ml. – lapte
  • 200 gr. – unt la temperatura camerei
  • 170 gr. – zahăr
  • 60 gr. – făină
  • 5 gălbenușuri
  • 1 linguriță – esență de vanilie

Mod de preparare:

  1. Pune o cratiță la foc mediu și toarnă în ea laptele. Trebuie să-l duci până la punctul de fierbere.
  2. Între timp pune gălbenușurile de ou într-un bol, adaugă deasupra zahărul și mixează până primești o textură lucioasă și cremoasă. Apoi adaugă făina, încorporeaz-o și pe ea.
  3. Când laptele ajunge la punctul de fierbere, i-al de pe foc și toarnă 1/3 din cantitatea de lapte peste mixtura de gălbenușuri. Mixează rapid în compoziție ca să nu reușească să se gătească ouăle. După ce laptele cu crema s-a încorporat. Toarnă această compoziție în cratița cu laptele fierbinte, amestecând energic.
  4. Pune cratița la foc mic spre mediu și mixează cu telul încontinuu până când crema se va îngroșa. Din moment ce ai văzut că a început să clocotească, adaugă esența de vanilie, mai mixează un pic și ia-o de pe foc. Toarnă crema într-un bol și acoper-o cu o folie alimentară pentru a evita formarea unei pelicule/cruste deasupra. Lasă crema să se răcească complet.
  5. Pregătește aluatul pentru blaturi: pune o cratiță la foc mediu și toarnă în ea apă, adaugă untul, zahărul, sarea și lasă totul să stea până când untul se va topi complet. Când untul s-a topit adaugă făina și amestecă energic cu o lingură de lemn. Din moment ce aluatul s-a legat continuă să-l amesteci încă două minute.
  6. Ia cratița de pe foc și răstoarnă aluatul într-un bol încăpător. Amesecă-l cu lingura de lemn sau cu mixerul până se va răci puțin.
  7. Apoi adaugă treptat câte un ou, continuând să amesteci. Ai grijă, în caz că pui ouăle peste aluatul direct scos din cratiță riști să primești o omletă.
  8. Ia o tavă cu diamentrul de 21 cm. cu fund detașabil, tapetată la bază cu foaie de copt și unsă cu puțin ulei. Pune în tavă jumătate din cantitatea de aluat și întinde-o uniform pe toată suprafața tavei. Pune aluatul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 30 de minute sau până se rumenește frumos deasupra. Scoate blatul din cuptor și lasă-l să se răcească complet. Coace la fel și aluatul rămas.
  9. Între timp pune într-un bol untul la temperatura camerei și mixează-l până primești o pastă cremoasă, treptat adaugă în unt câte o lingură de cremă, mixând continuu până adaugi toată cantitatea.
  10. Pune un blat răcit în aceeași formă de copt, adaugă peste el toată cantitatea de cremă și întinde-o pe toată suprafața. Acoperă cu celălalt blat și presează-l foarte puțin. Pune tortul la frigider pentru 4-5 ore sau peste noapte.
  11. Scoate-l de la frigider, pudrează-l cu zahăr pudră și servește-l cu plăcere. Poftă bună!

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*