LASAGNA DE DOVLECEI (pentru 5-6 persoane)

Această lasagna nu este una clasică pentru că nu sunt folosite foi pentru lasagna, dar sunt înlocuite cu dovlecei. Este o rețetă perfectă pentru o cină în sânul familiei sau pentru o petrecere cu prietenii. Cu siguranță o să vă placă, mai mult de atât este o rețetă de sezon.

Ingrediente:

  • 6 dovlecei mari
  • 450 gr. – carne tocată de porc
  • 450 gr. – carne tocată de vită
  • 6 roșii medii decojite (mărunțite)
  • 4 căței – usturoi
  • O ceapă mare
  • ½ cană – vin roșu (sec sau demidulce)
  • 150 gr. – cașcaval răzuit
  • 50 gr. – mozzarella
  • 9 linguri – ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • Sare și piper negru

Mod de preparare:

  1. Încinge un ceaun cu 2 linguri de ulei.
  2. Pune ceapa tăiată cubulețe în ceaun și călește-o circa 2 minute. Adaugă carnea tocată și amestecă neâncetat circa 5 minute la foc mediu. Toarnă vinul și mărește flacăra până se evaporează alcoolul (circa 3-4 minute). Pune roșiile decojite, usturoiul mărunțit și asezonează cu sare și piper. Redu focul la minim și lasă să fiarbă circa o oră (amestecând din când în când).
  3. Între timp taie dovleceii felii pe lungime (5-6 felii de la un dovlecel). Pune-i într-un bol încăpător și condimentează-i cu sare și piper.
  4. Încinge tigaia cu ulei și prăjește dovleceii la foc mediu aproximativ 2-3 minute pe ambele părți sau până ce se rumenesc puțin. Scoate-i pe șervețel de hârtie să se absoarbă excesul de grăsime.
  5. Încinge cuptorul la 180 de grade C.
  6. Eu am făcut lasagna în 4 rânduri: întinde circa 2-3 linguri de sos de carne la fundul unei tave dreptunghiulare de copt. Pune peste el primul strat de dovlecei (1/4 din cantitate), astfel încât să se suprapună macar puțin între ele, pentru a forma un strat compact, care să nu permită scurgeri ale umpluturii. Peste dovlecei întinde un strat de sos de carne (1/3 din cantitate). După care presară cașcaval ras (1/4 din cantitate) și repetă aceeași procedură până se termină ingredientele.
  7. Pe ultimul strat de dovlecei răzuiește cașcavalul și mozzarella. Pune la cuptor timp de 25-30 de minute sau până ce lasagna se rumenește la suprafață.

Sugestii:

  • Poți folosi orice tip de cașcaval dorești (parmezan, olandez ș.a), doar să se topească repede.
  • Dacă nu folosești vin în mâncare, adaugă în loc – apă sau supă de legume/carne.
  • În loc să prăjești dovleceii în tigaie, pune-i în cuptorul încălzit la 180 de grade C. pentru 20-25 de minute sau până ce se înmoaie.

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*