Bună ziua dragi prieteni! Astăzi am o reţetă extraordinară pentru voi. Este o tartă, dar nu una clasică, gătită într-o formă specială, ci una rustică care se face foarte rapid şi uşor. Mi-a plăcut foarte mult tarta şi Max a spus că este preferata lui după tarta de ciocolată cu zmeură. Vă propun să o pregătiţi şi voi, de asemenea la această tartă puteţi folosi şi alte fructe sau pomuşoare care vă plac. Mie mi-a plăcut anume această combinaţie deoarece crusta de aluat şi brânza de vaci erau dulci iar caisele aveau un gust acrişor şi se potriveau perfect. Sper să vă placă reţeta de astăzi şi să o pregătiţi cu plăcere. Să aveţi în continuare o zi cât mai gustoasă şi poftă bună!
Ingrediente:
- 1 gălbenuş de ou
- 1 lingură – fulgi de migdale (opţional)
- 1 lingură – zahăr brun
Pentru aluat:
- 300 gr. – făină albă
- 150 gr. – unt (rece)
- 100 gr. – zahăr pudră
- 1 ou mare
- 1 linguriţă – esenţă de vanilie
- 1/3 linguriţă – sare
Pentru umplutură:
- 500 gr. – caise (de mărimi mici spre medii)
- 200 gr. – brânză moale de vaci
- 50 gr. – stafide
- 50 gr. – zahăr pudră
- 1 albuş de ou
Pentru decor:
- Zahăr pudră
- Mentă
Dificultate: Mică spre Mediu
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 35 minute
Timp de aşteptare: 1 oră
Timp total: 1 oră şi 50 minute
Cantitatea: 2 galete
Mod de preparare:
- Toarnă făina, zahărul pudră şi untul într-un robot de bucătărie şi mixează bine (circa 15 secunde) până se încorporează ambele ingrediente, după care adaugă oul, sarea şi vanilia, mai mixează circa 30 de secunde până se leagă aluatul (fii atent(ă), în caz că amesteci mai mult, aluatul se întăreşte). Scoate aluatul din robotul de bucătărie şi dă-i forma unei bile sau a unui disc, după care înveleşte-l în folie alimentară şi pune-l la frigider pentru o oră.
- Cu puţin timp înainte de a scoate aluatul din frigider, începe să te ocupi de umplutură: Pune brânza de vaci împreună cu albuşul de ou într-un bol, amestecă bine cu o spatulă până primeşti o consistenţă cremoasă, după care adaugă zahărul pudră şi mai amestecă puţin. Pe final încorporează stafidele şi lasă crema de brânză puţin deoparte.
- Încinge cuptorul la 200 de grade C.
- Taie o jumătate din cantitatea de caise felii, iar cealaltă jumătate în două, scoate sâmburii pe parcurs.
- Scoate aluatul din frigider. Pudrează masa de lucru cu făină, taie aluatul în două (cât lucrezi cu o jumătate, pune-o pe cealaltă înapoi la frigider). Formează o bilă şi începe să o întinzi în formă de cerc de circa 30-35 cm. Transferă aluatul întins pe o tavă de copt tapetată cu foaie de copt. În mijlocul cercului întinde ½ din cantiatea de cremă de brânză, lăsând o margine de aproximativ 7-8 cm., după care aranjează ½ din cantitatea de caise tăiate, pe toată suprafaţa cremei de brânză (pe la margini caisele tăiate felii şi la mijloc cele tăiate în jumătate). Ulterior trage marginile peste umplutură, dar în aşa fel încât mijlocul cu caise să rămână neacoperit.
- Unge marginile cu gălbenuş de ou, presară deasupra câţiva fulgi de migdale şi zahăr brun (fă acelaşi lucru cu cealaltă bucată de aluat şi cu ingredientele rămase).
- Pune tarta la cuptor pentru 35 de minute sau până ce totul se rumeneşte frumos.
- Scoate tarta din cuptor şi las-o să se răcească cel puţin 20 de minute, apoi transfer-o atent pe o farfurie şi serveşte-o puţin călduţă sau chiar rece cu îngheţată sau cu un ceai sau o cafea. Poftă bună!
Foarte gustoasă a fost galeta cu caise făcută după rețeta ta. Deși am avut unele probleme (nu știu ce temperatură are cuptorul meu fiindcă s-au șters gradele), a stat aproape o oră în cuptor pentru a se evapora lichidul creat de caise și brânză cred. Totuși, aș fi vrut mai multe detalii despre originea acestei prăjituri. Mulțumim pentru rețeta, este un adevărat deliciu. Mult succes!
Bună Olga, și la mine era deasupra puțin lichid. Dacă la tine era mai mult suc, atunci poate că cuptorul nu era la 200 de grade C. Această prăjitură provine din bucătăria franceză și se face atât dulce cât și sărată 🙂 Îți doresc în continuare o zi cât mai gustoasă și poftă bună!