COZONAC DE PAȘTI

Bună ziua dragilor, cu prilejul sărbătorilor de paști vă propun să pregătiți alături de mine un cozonac. Am lucrat mult la această rețetă, până am obținut rezultatul dorit. Sper să vă placă rețeta mea și să o gătiți cu plăcere. Vă doresc o zi cât mai gustoasă și poftă bună.

Ingrediente:

  • 900 gr. – făină albă + 50 gr. – făină albă
  • 250 gr. – zahăr
  • 200 gr. – unt (la temperatura camerei)
  • 150 ml. – lapte călduț
  • 10 gr. – drojdie uscată
  • 5 ouă de găină
  • 1 linguriță – esență de vanilie
  • Coajă de la lămâie (tăiată cubulețe mici)
  • Coajă de la ½ portocală (tăiată cubulețe mici)
  • 100 gr. – stafide aurii
  • 50 gr. – papaya uscată
  • 50 gr. – ananas uscat

 

Dificultate: Medie

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de așteptare: 4 ore și 30 de minute

Timp de gătire: 50 minute

Timp total: 5 ore și 40 minute

Cantitatea: 2 cozonaci de mărime medie

 

IMG_9617site

anigif

Mod de preparare:

  1. Toarnă laptele călduț într-o farfurie mică și adâncă, presară deasupra drojdie uscată și lasă-o să se umfle până te ocupi de celelalte ingrediente.
  2. Mixează bine zahărul, vanilia și ouăle într-un bol circa 3-4 minute (până ce mixtura devine spumoasă), după care adaugă untul și mai mixează până acesta se va încorpora cu celelalte ingrediente. Presară în compoziție 1/3 din cantitatea de făină, mixează bine după care toarnă laptele călduț cu drojdia umflată, mai mixează și adaugă restul de făină, coaja de lămâie și portocală, fructele uscate și începe să amesteci cu mâinile.
  3. Când aluatul a început să se prindă, pudrează masa de lucru cu puțină făină și răstoarnă aluatul, mai pudrează-l deasupra și începe să frămânți. Dacă mâinile se lipesc de aluat, pudrează-le cu făină și continuă să frâmânți (circa 10-15 minute). Întoarce aluatul în bol acoperă-l cu folie alimentară și cu un prosop, după care pune-l la un loc călduț pentru circa 1 oră și 30 de minute sau până își dublează volumul.
  4. După ce aluatul și-a dublat volumul, răstoarnă-l pe masa de lucru și mai frământă-l circa 15-20 minute. Întoarce aluatul din nou în bol acoperă-l cu folie alimentară și cu un prosop și pune-l la un loc călduț pentru încă 1 oră și 30 de minute sau până își dublează volumul.
  5. După o oră 1 și 30 minute unge cu puțin unt două forme de hârtie de dimensiuni medii pentru cozonac. Scoate aluatul, taie-l în două părți egale și formează două bile (încearcă să nu apeși prea tare aluatual, pentru a nu ieși bulele de aer din el). Pune ambele bile de aluat în formele de hârtie unse mai devreme cu unt. Acoperă-le cu un prosop și lasă-le într-un loc călduț să crească până vor umple forma.
  6. Încinge cuptorul la 180 de grade C.
  7. Când aluatual s-a ridicat în așa fel că a umplut formele, dă-le la cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute (în caz că se rumenește prea repede, acoperă cozonacul cu o folie de aluminiu).
  8. Scoate cozonacii din cuptor, unge-i cu unt și lasă-i să se răcească. Ulterior îi poți decora cu orice dorești. Poftă bună!

 

 

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

2 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*