Bună ziua dragi pofticioși. Astăzi am pregătit COZONAC CU NUCI ȘI CACAO. Este o rețetă ce ne amintește de sat și bunici (cel puțin mie). Îmi provoacă nostalgie și îmi amintesc mirosul de zahăr vanilat. Acest cozonac a ieșit moale, pufos și aromat. Sper să vă placă această rețetă și să o pregătiți cu plăcere atât de sărbătorile de paști cât și în oricare alte zile. Vă doresc în continuare o zi cât mai gustoasă și poftă bună!
Ingrediente:
Pentru maia:
- 100 gr. – făină
- 100 ml. – lapte călduț
- 1 linguriță – zahăr
- 7 gr. – drojdie uscată (sau 25 gr. – drojdie proaspătă)
Pentru aluat:
- Maia
- 500 gr. – făină
- 200 ml. – lapte călduț
- 100 gr. – unt moale
- 100 gr. – zahăr
- 4 gălbenușuri + 1 gălbenuș pentru uns
- 1 linguriță – esență de vanilie
- Coaja răzuită de la o portocală (poți adăuga și de la lămâie)
Pentru umplutură:
- 200 gr. – nuci
- 100 gr. – zahăr
- 2 linguri cacao (20 gr.)
- 2 albușuri
- 50 ml. – lapte călduț
- 1 linguriță – esență de portocale sau de vanilie
Mod de preparare:
- Mai întâi de toate pregătește maiaua, aceasta va ajuta cozonacul să rămână proaspăt pentru o perioadă mai îndelungată: pune într-un bol laptele puțin călduț, presară deasupra zahărul, drojdia uscată, amestecă puțin și adaugă făina. Încorporează toate ingredientele și acoperă bolul cu un prosop curat. Lasă maiaua să crească într-un loc călduț circa 35 de minute sau până se dublează în volum.
- După ce maiaua s-a dublat în volum, ia un bol mai mare, adaugă în el făina, maiaua, laptele călduț, gălbenușurile de ouă, zahărul, un pic de sare, coaja răzuită de la o portocală, esența de vanilie și amestecă totul împreună până ingredientele se vor încorpora.
- Când nu mai poți amesteca cu lingura, începe să frămânți cu mâinile, o să primești un aluat lipicios, după care adaugă câte o linguriță de unt topit și frământă aluatul până când untul se va încorpora complet. După care, mai adaugă o linguriță și tot așa până termini untul.
- Din moment ce ai finisat tot untul, transferă aluatul pe masa de lucru și frământă-l circa 25 de minute. În acest timp dacă aluatul va fi prea lipicios, unge mâinile sau masa de lucru cu puțin ulei. Continuă să frămânți până aluatul va deveni elastic. Străduite să nu adaugi făină la frământare deoarece aluatul nu va ieși atât de pufos cum trebuie să fie.
- La capăt vei primi un aluat puțin lipicios. Unge un bol curat cu puțin ulei și pune aluatul în el. Acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să crească într-un loc călduț circa 50 de minute sau până se dublează în volum.
- Între timp pune nucile în bolul unui blender și mărunțește-le puțin, dar să nu le faci praf.
- Pune nucile mărunțite într-un bol, adaugă zahărul, cacao, laptele călduț, albușurile de ou, esența de portocale sau de vanilie și amestecă totul împreună.
- După ce aluatul s-a dublat în volum, unge masa de lucru cu puțin ulei și răstoarnă aluatul pe masă.
- Împarte-l în două părți egale, ia o jumătate și întinde-o cu mâinile într-o formă dreptunghiulară de circa 30 cm. pe 25 de cm. Întinde jumătate din cantitatea de umplutură pe aluat și unge-o uniform pe toată suprafața lăsând o margine de 2 cm. goală, după care rulează apăsând puțin marginile în așa fel încât să nu iasă umplutura. Procedează la fel cu cealaltă bucată de aluat.
- La capăt împletește cele două rulade în formă de spirală.
- Transferă spirala într-o formă de copt de 30 cm. pe 12 cm. tapetată cu foaie de copt.
- Unge cozonacul cu gălbenuș de ou și lasă-l să crească puțin, până ajunge la marginile tavei.
- Coace cozonacul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C circa 50 de minute. Dacă în acest timp cozonacul se va rumeni mai rapid, acoperă-l cu o folie de aluminiu și continuă coacerea.
- Scoate cozonacul din cuptor, lasă-l să se răcească complet și servește-l cu plăcere! Poftă Bună!
Cate cozonace ies din receta?
Unu mare sau doi medii 🙂
Se poate de dublat cantitățile umpluturii?
Desigur! )
E posibil de schimbat umplutura cu Nutella?
da 🙂
unde si cat se poate pastra maiaua? de asemenea, aluatul se poate pastra si la frigider?