CORNURI CU DULCEAȚĂ DE PRUNE (pentru 12 cornuri)

Sunt atât de entuziasmată de această rețetă de nu îți pot reda. Pentru prima dată am făcut cornuri și să îți spun cinstit – sunt miraculoase. Aluatul este potrivit de dulce, coaja de lămâie și vanilia le dă un miros și un gust spectaculos. Dar când muști și dai de umplutură toate aceste gusturi dansează la tine în gură. Sinceră să fiu chiar nu este greu să le faci. Partea cea mai grea este așteptarea până când aluatul se ridică dar îți spun ferm că rezultatul este fenomenal. E weekend, te îndemn să le faci și să te împarți cu rezultatul.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 gr. – făină albă
  • 1 cană (de 200 ml.) – lapte călduț
  • ½ cană (100 gr.) – zahăr
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 80 gr. – unt (la temperatura camerei)
  • 1 – ou întreg
  • 4 – gălbenușuri de ou
  • 1 pachețel de 7 gr. – drojdie uscată
  • 1 linguriță – esență de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță – ulei de floarea soarelui

Pentru dulceață de prune:

  • 200 gr. – prune fără sâmburi (taiate bucățele)
  • 1 lingură – zahăr

Mod de preparare:

  1. Pune într-o farfurie mică și adâncă 4 linguri de lapte călduț, presară deasupra pachețelul de drojdie uscată și lasă-l să se umfle puțin (circa 2-3 minute).
  2. Cerne făina într-un bol încăpător. În altul bate oul întreg cu cele 3 gălbenușuri și zahărul, după care adaugă coaja rasă de lămâie și esența de vanilie. Mai mixează puțin și toarnă compoziția peste făina cernută.
  3. Adaugă drojdia și laptele călduț. Amestecă de la început cu o spatulă (lingură) până începe să se omogenizeze aluatul. Apoi frământă energic timp de 10-12 minute (aluatul se va lipi de mâini dar nu-ți fă griji pentru că în etapa următoare se va omogeniza și va fi mai ușor de lucrat cu el).
  4. Adaugă untul câte o bucățică, dar continuă să amesteci până ce ve-i primi un aluat molicel și neted. Pune aluatul într-un castron, acoperă-l cu o folie alimentară și cu un prosop, așează-l într-un loc călduț pentru o oră sau până ce se dublează volumul.
  5. Între timp pune cubulețele de prune și zahărul într-o cratiță mică. Pune-le la foc mic și lasă-le să fiarbă 7-10 minute amestecând din când în când. După ce a trecut timpul stinge focul și lasă să se răcească complet.
  6. Unge masa de lucru cu ulei și răstoarnă aluatul crescut, poți să-l întinzi cu palmele cât și cu un sucitor un cerc cu grosimea de circa 0.5 cm. Împarte cercul cu ajutorul unui cuțit în 12 triunghiuri egale.
  7. Împarte egal dulceața de prune în partea cea mai lată a triunghiului.
  8. Începe dinspre partea mai lată a fiecărui triunghi, rulează aluatul spre vârf în așa fel încât umplutura să rămână la mijloc și să nu se prelingă prin părți.
  9. Încinge cuptorul la 180 de grade C.
  10. Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin unt pune cornurile la o depărtare de circa 3 cm. unul de altul. Acoperă-le cu o folie alimentară și cu un prosop, lasă-le să mai crească 20–25 de minute.
  11. După ce cornurile au mai crescut, bate gălbenușul rămas și ungele atent pe suprafață cu o pensulă moale.
  12. Coace cornurile 20-25 de minute. Scoate-le din cuptor și le poți servi atât călduțe cât și reci. Poftă bună.

Sugestii:

  • Fii atent(ă) să supraveghezi cuptorul pentru că la coacere cornurile se rumenesc prea repede din cauza că aluatul e dulce, de aceea când vezi că s-au rumenit destul le poți acoperi cu o folie alimentară și să le lași să se coacă mai departe. (Eu le-am acoperit după 18 minute).
  • În loc de coajă de lămâie poți folosi coajă de portocală.
  • Poți folosi orice alt tip de dulceață sau umplutură preferi.

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*