COLȚUNAȘI CU BRÂNZĂ DE VACI I Rețetă + Video

Bună ziua dragii mei. Sunt bucuroasă astăzi să mă împart cu voi cu o rețetă dragă și scumpă mie. Aceasta este colțunași de casă cu brânză de vaci. Mereu când pregătesc rețeta aceasta îmi aduc aminte de copilăria petrecută la țară la bunici alături de verișorii mei. Des bunica ne făcea colțunași și sigur că noi o ajutam încojurând-o din toate părțile: unul frâmânta, altul umplea, iar celălalt lipea colțunașii. Dar când ne așezam la masă colțunașii dispăreau în câteva minute și mai aveam și o poezie specifică care o spuneam. Știu că mulți din voi au amintiri frumoase cu acest fel de mâncare. Sper să vă placă varianta mea de colțunași cu brânză de vaci și vă doresc poftă bună.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 450 gr. – făină albă
  • 100 ml. – apă
  • 3 ouă mici
  • 2 linguri – ulei de măsline (sau de floarea soarelui)
  • 1 linguriță – sare

Pentru umplutură:

  • 1 kg. – brânză proaspătă de vaci
  • 2 ouă
  • Sare

Pentru servit:

  • ceapă prăjită
  • smântână

 

Mod de preparare:

  1. Sparge ouăle într-un bol, toarnă apa, uleiul de măsline sau de floarea soarelui și mixează totul împreună.
  2. Apoi pune făina într-un bol mai încăpător, fă o adâncitură în mijloc, adaugă sare și mixtura lichidă.
  3. Cu ajutorul unei furculițe începe să mixezi în interior, aducând câte puțină făină de pe margini. Când a început aluatul cât de cât să se omogenizeze lasă furculița deoparte și răstoarnă aluatul pe masă, după care începe să-l frămânți circa 8-10 minute. La capăt formează o bilă și învelește-o în folie alimentară, lasă aluatul pe masă să se odihnească circa 10 minute.
  4. Între timp ocupă-te de umplutură: Adaugă într-un bol brânza de vaci, oule de găină și condimentează cu sare, apoi amestecă totul împreună până primești o consistență cremoasă.
  5. Taie bila de aluat în patru bucăți egale și din fiecare bucată formează câte o bilă. Acoperă trei bile cu un prosop curat pentru ca să nu să se usuce aluatul. Întinde a patra bilă într-o foaie rotundă de circa 2 mm. grosime.
  6. Cu ajutorul unui cuțit taie pătrate din aluat de 5-6 cm.
  7. Pune câte puțină umplutură (circa o linguriță) în mijlocul fiecărui pătrățel. Cu ajutorul degetelor lipește două colțuri opuse în așa fel încât vei primi un triunghi. De asemenea presează dealungul marginilor pentru a le lipi bine, ceea ce va ajuta colțunașii să nu se deschidă în timpul fierberii.
  8. Presară din ambundență cu făină locul unde vei pune colțunașii gata făcuți pentru ca aceștia să nu se lipească.
  9. După ce ai modelat toți colțunașii, pune un castron mare cu apă și sare la fiert.
  10. Când apa începe să fiarbă, pune în ea circa 1/3 din cantitatea de colțunași făcuți. Nu trebuie să îi pui pe toți deodată pentru ca să nu îi răsfierbi, mai bine gătește-i în 2-3 ture. Amestecă-i atent cu o lingură pentru ca să nu se lipească unul de celălalt. Lasă-i la fiert circa 2-3 minute sau până ce toți colțunașii se vor ridica la suprafață.
  11. Între timp curăță două cepe, taie-le cubulețe mici și rumenește-le pe o tigaie cu ulei încins și condimentează cu sare.
  12. Scoate coltunașii cu o sită, pune-i într-un bol mai mare și pe parcurs ce îi scoți pune câte 2-3 linguri de ceapă prăjită în ulei printre ei. După ce îi scoți pe toți, scutură bine bolul, ca fiecare colțunaș să fie uns cu ulei și acoperit cu cubulețe mici de ceapă.
  13. Servește colțunașii calzi cu smântână. Poftă bună!

Sugestii:

  • În caz că nu dorești să pregătești toată cantitatea făcută de colțunași în aceeași zi, îi poți congela și îi poți fierbe când îți vine pofta.
  • În caz că nu îți place ceapa prăjită în ulei pune circa 40-50 de gr. de unt.

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*