Busuiocul mai este numit și „regele ierburilor aromatice”. Este originar din India însă a devenit un simbol în bucătăria italiană fiind folosit în majoritatea mâncărurilor, începând de la pizza, salate și terminând cu pastele. De asemenea în India busuiocul este cunoscut sub numele „Tulsi”, ceea ce semnifică „busuioc sfânt” deoarece are puteri vindecătoare pentru corpul uman. În Republica Moldova, busuiocul la fel este cunoscut ca o plantă sacră cu care preoții stropesc cu agheasmă pentru a sfinți anumite locuri și pentru a alunga duhurile rele. O mai putem numi plantă „sfântă” și în bucătărie. Folosește-o cât mai des în formă proaspătă și îi va da un gust uimitor bucatelor tale.
Busuiocul se folosește și uscat în prepararea mâncărurilor, ceaiurilor, infuziilor și uleiurilor. Pentru prima dată am văzut la soacra mea să se folosească busuiocul uscat în cafea și chiar oferă un gust interesant și neobișnuit cafelei.
Busuiocul este o sursă importantă de calciu, Vitamina A, B6, C dar și de minerale cum ar fi – fier, potasiu, magneziu și fosfor.
După cum am menționat mai sus din busuioc se prepară ceai, care conține o compoziție bogată de substanțe benefice: stimulează digestia, calmează colicile, este un antiseptic respirator. În plus, ceaiul de busuioc uscat este recomandat persoanelor ce suferă de migrene pe fond nervos, bronșită, gripă ș.a.
Beneficiile consumului de busuioc:
- Are grijă de tractul intestinal;
- Tratează probleme respiratorii;
- Reduce riscul de boli cardiovasculare;
- Previne îmbătrânirea pielii;
- Reduce stresul și ameliorează depresia;
- Ajută la dureri de gât, tuse, dureri de cap ș.a.
Mai mult de atât, sunt o varietate de superstiții despre busuioc:
- În noaptea din 5 spre 6 ianuarie pui o crenguță de busuioc sub pernă și visezi ursitul;
- Când un băiat roman accepta o crenguță de busuioc de la iubita lui, era logodit.