Baba neagră este un chec pufos, poros, elastic și gustos ce vine de la Nordul Moldovei. Conține ingrediente simple însă nu mi-a ieșit de câteva ori. Trebuie să cunoașteți tehnica pregătirii lui, pentru că dacă deschideți mai înainte cuptorul, checul se desumflă și se primește cleios. Însă rezultatul merită efortul, checul este atât de moale și gustos de ți se topește în gură. Eu l-am copt într-un ceaun de aluminiu așa cum fac bunicile la țară, însă puteți folosi orice altă formă rotundă pentru copt. Culoarea neagră a checului nu este de la cacao dar de la bicarbonatul de sodiu ce intră în contact cu chefirul și uleiul în timpul îndelungat de coacere. Vă îndemn să gătiți acest chec pentru a păstra tradițiile culinare moldovenești.
Ingrediente:
- 5 ouă
- 1, ½ pahar – zahăr (250 gr.)
- ½ pahar – ulei de floarea soarelui (150 ml.)
- 500 ml. – chefir (de 2,5 grăsime)
- 1, 2/3 pahar – făină albă (280 gr.)
- 1 lingură rasă – bicarbonat de sodiu (stinsă în oțet)
- 1 linguriță – extract de vanilie
Mod de preparare:
- Încălzește cuptorul la 200 de grade C.
- Mixează bine zahărul și ouăle într-un bol, adaugă extractul de vanilie și făina, apoi amestecă până primești o compoziție mai densă.
- Adaugă în compoziție uleiul și chefirul, amestecă atent până se încorporează toate ingredientele și vei obține o masă moale. După care toarnă bicarbonatul de sodiu deasupra, mai amestecă puțin și e timpul să trecem la etapa următoare.
- Toarnă compoziția într-un ceaun de aluminiu sau într-o formă rotundă de copt încăpătoare unsă cu ulei și acoper-o cu o folie de aluminiu.
- Coace checul la cuptorul preîncălzit la 200 grade C pentru o oră și jumătate, după acest timp micșorează temperatura la 100 grade C și mai coace o oră și jumătate.
- Scoate checul din cuptor, îndepărtează-i folia de aluminiu și lasă checul să se răcească în voie. După ce s-a răcit taie-l felii și poftă bună.
Sugestii:
- Să nu deschizi deloc cuptorul, deoarece checul se dezumflă și nu se va primi poros înăuntru.
Nu mi sa ridicat dar nu am deskis delok kuptorul.
Bună Viorica, ai copt baba la 200 de grade o oră și jumătate după care la 100 de grade încă o oră și jumătate?
Valeria, mentioneaza te rog, la ce program, daca e cuptor electric. Caldura de jos si de sus, sau doar de jos, cu ventilator? caci cuptoarele sunt foarte diferite in ziua de azi….
Căldura trebuie să fie de jos și sus. Spor la gătit!
Se poate inlocui bicarbonatul cu praf de copt?
Nu, bicarbonatul de sodiu intră mai tare în contact cu chefirul decât praful de copt.
class sa primit minunat si gustos
Svetlana mă bucur foarte mult că ți-a ieșit super. Savurează cu plăcere checul alături de cei dragi 🙂
Salut, Valeria ! Vreau să încerc rețeta ta,dar îmi fac griji de timp și temperatură. Rola noastră coace foarte repede…nu am riscul să o ard ? Merci.
În caz că este atât de puternic cuptorul, învălește și ceaunul cu folie de aluminiu.
Am urmat intocmai pasii si s-a primit geniala! Pina acum am gustat doar prin ospetie „baba neagra”, asa ca sint entuziasmata ca o pot face si eu. Merci de reteta!
Mă bucur foarte mult dragă Natalia!