TARTĂ CU SOMON AFUMAT ȘI CARTOFI

TARTĂ CU SOMON AFUMAT ȘI CARTOFI

Bună ziua dragi cititor. Astăzi vă propun să gătiți o tartă cu somon afumat și cartofi. O bunătate nu alta. Tarta este atât de fină și toate ingredientele se potrivesc minunat. De asemenea această tartă o puteți servi alături de o salată simplă de frunze. Vă îndemn să pregătiți această rețetă mai ales că e weekend și doriți să vă surpindeți cu ceva neobișnuit. Vă doresc o zi cât mai gustoasă și poftă bună!

Ingrediente:

Pentru umplutură:

  • 200 gr. – somon afumat
  • 2 cartofi – medii (fierți)
  • 1 ceapă mare sau 2 medii
  • 200 ml.- frișcă slab lichidă de 18% sau 23%
  • 20 gr. – mozzarella (sau orice alt tip de cașcaval)
  • 3 ouă de găină
  • ½ coajă de la o lămâie
  • ½ lingură – făină albă
  • Un vârf de cuțit – nucșoară rasă
  • Ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • Sare și piper negru

Pentru tartă:

  • 250 gr. – făină albă
  • 130 gr. – unt (rece, tăiat bucățele 2/2 cm.)
  • 4 linguri – apă (rece)
  • ½ linguriță – sare

Dificultate: Medie

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de așteptare: 30 minute

Timp de gătire: 65 minute

Timp total: 1 oră și 45 minute

Numărul de porții: 6

Mod de preparare:

  1. Pregătește aluatul pentru tartă potrivit acestei rețete.
  2. Pune aluatul în tavă, aranjează marginile cât de cât de dimensiuni egale, ca să iasă o formă frumoasă. Înțeapă cu o furculiță baza și marginile, iar peste aluat pune o bucată de folie de aluminiu apoi presară deasupra boabele de fasole sau orez (aceastea v-or împiedica baza aluatului să crească și să nu se micșoreze marginile în timpul coacerii). Pune aluatul la copt pentru 10 minute după care scoate-l din cuptor și scoate-i folia de aluminiu împreună cu fasolele. Pune aluatul din nou în cuptor și mai coace-l circa 10 minute sau până devine puțin auriu.
  3. Pregătește umplutura: Curăță cepele de coajă, taie-le în jumătate apoi taie-le felii subțiri. Încinge tigaia, pune 2 linguri de ulei și las-o la foc mediu. Adaugă cepele și amestecă până se acoperă toate bucățile de ulei. Împrăștie feliile de ceapă pe toată tigaia și lasă-le să se prăjească, amestecând din când în când. Presară cu sare și piper negru. Lasă la foc circa 5-7 minute amestecând din când în când până ce ceapa se caramelizează. Într-un bol sparge ouăle, deasupra toarnă frișca, condimentează cu sare și piper negru, presară nucșoara rasă, pune mărarul mărunțit, făina albă, coaja rasă de la ½ de lămâie și amestecă până când toate ingredientele se încorporează.
  4. Scoate aluatul din cuptor și aranjează pe toată suprafața ceapa caramelizată, iar apoi cartofii tăiați rondele de circa 5 mm. grosime. Peste cartofi pune somonul afumat tăiat în felii medii. După care toarnă compoziția de ouă deasupra și rade mozzarella. Pune la cuptor pentru 30-35 de minute sau până ce mijlocul tartei s-a întărit și s-a rumenit.
  5. Scoate tarta din cuptor și las-o să se răcească 15-20 de minute înainte să o tai. Poftă bună.

Sugestii:

  • În loc de ceapă poți folosi și praz.

IMG_3394site

5 Comments

  1. am facut-o aseara, foarte buna a iesit

  2. Multumesc mult pentru reteta! Tare delicios a iesit!

    • Valerie's Food
      Valerie's Food

      Cu plăcere, mă bucur foarte tare că ți-a plăcut și sper să încerci și alte rețete 😉

      • Am incercat deja cateva si mi-au iesit, la fel, tare bune 😉 Blogul e super! Mult succes in continuare! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*