MIEL UMPLUT CU CARTOFI LA CUPTOR (REȚETA TATĂLUI DE PAȘTI)

Bună ziua dragi pofticioși. Iată că se apropie Sfintele sărbători de Paști și vreau să vă prezint o rețetă din familia mea și anume ”Miel la cuptor umplut cu cartofi și rozmarin”, această rețetă deobicei o gătește tatăl meu. A venit timpul mult așteptat să gătesc cu TATA pentru rubrica ”Gătesc cu cineva”, el și mama sunt o parte din inspirația pe care o am față de bucate și față de gătit. Tata când se apucă de gătit ceva, la sigur că te lingi pe degete, mă mândresc foarte mult cu el. Este un iubitor înrăit al cărnii, știe să o pregătească bine, nu se conduce după rețete anume, pune tot ce are sub mână și la sfârșit….mmm, iese ceva delicios. Să vă povestesc ceva despre această rețetă cu miel – predomină în fiecare an de paști pe masa noastră. Tata se pornește să îl gătească cu o zi înainte, deoarece el are nevoie să se marineze circa 20 de ore, credeți-mă că la capăt vă așteaptă ceva delicios. Sinceră să fiu niciodată nu mi-a plăcut mielul până anul trecut. Părinții mei l-au pregătit atât de bine, era moale, suculent și aromat încât am gustat și chiar mi-a plăcut (mai rămâne să îl conving și pe iubitul meu să îl mănânce)))). Bine dragilor acum să purcedem la treabă și sper să vă placă rețeta tatălui meu și să o gătiți și voi în ziua de paști. Vă doresc o zi cât mai gustoasă și poftă bună.

IMG_8139site

Ingrediente:

  • 1 miel de lapte (circa 3 kg.)
  • 40 gr. – mix de condimente pentru miel (roșie uscată, oregano, cimbru, busuioc, adjică uscată, ardei dulce uscat, paprika, usturoi uscat, chimion)
  • 1, ½ lingură – sare + ½ linguriță – piper negru (pentru miel)
  • 1 kg – cartofi albi curățați de coajă (de dimensiuni mici spre medii)
  • 600 ml. – ulei de floarea soarelui
  • 100 gr. – unt
  • 3-4 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 1-2 crenguțe de roșii cherry (circa 200-250 gr.)
  • Sare și piper negru

Dificultate: Medie

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de așteptare: 20 de ore

Timp de gătire: 2 ore și 30 minute

Timp total: 22 ore și 50 minute

Număr de porții: 8-10

IMG_8117site

anigif

Mod de preparare:

  1. Amestecă mixul de condimente pentru miel într-un bol mic, nu uita de sare și piper negru.
  2. Presară mielul pe toate părțile cu condimentele mixate, freacă carnea bine cu mâinile în așa fel încât să se lipească și să se prindă bine condimentele. Acoperă mielul cu o folie alimentară și lasă-l să stea la rece circa 20 de ore, pentru a se îmbiba mai bine condimentele.
  3. Înainte să pui mielul la cuptor, pune într-un ceaun mic uleiul, lasă-l să se încălzească bine. După care scufundă câte 3 cartofi și lasă-i să se rumenească frumos circa 3-5 minute, în așa fel încât să primească o culoare aurie. Scoate cartofii pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de grăsime.
  4. După ce ai rumenit cartofii, pune-i într-un bol adânc și încăpător. Pune untul și rozmarinul peste cartofi, condimentează cu sare și piper negru și amestecă cu o lingură liniștit până căldura cartofilor va topi untul.
  5. Încinge cuptorul la 200 de grade C.
  6. Pune mielul pe o tavă încăpătoare tapetată cu folie de aluminiu.
  7. După ce tot untul s-a topit, începe să umpli mielul cu cartofii și rozmarin. Unge mielul pe deasupra cu untul care ți-a rămas. Freacă-l puțin în așa fel încât să pătrundă untul pe toată suprafața și acoperă-l cu folie de aluminiu.
  8. Pune mielul la cuptor pentru 2 ore (dar scoate-l în timpul coacerii de circa 3 ori pentru a-l unge cu grăsimea care rămâne pe tavă).
  9. După 2 ore scoate mielul din cuptor, îndepărtează folia de aluminiu de pe deasupra, mai ungel odată cu grăsimea din tavă și arangează-i deasupra crenguța de roșii cherry. Întoarce mielul la cuptor pentru încă 15 minute sau până ce se rumenește frumos deasupra și roșiile cherry crapă puțin.
  10. Scoate mielul din cuptor lasă-l să stea circa 20 de minute după care îl poți ți servi cu plăcere alături de o salată proaspătă sau alături de orice dorești. Poftă bună!

IMG_8201site

IMG_8114site

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

One Comment

  1. Pingback: REȚETE DE PAȘTI I Valerie's Food - Valerie's Food

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*