BABĂ NEAGRĂ CA LA NORD I Rețetă + Video

Baba neagră este un chec pufos, poros, elastic și gustos ce vine de la Nordul Moldovei. Conține ingrediente simple însă nu mi-a ieșit de câteva ori. Trebuie să cunoașteți tehnica pregătirii lui, pentru că dacă deschideți mai înainte cuptorul, checul se desumflă și se primește cleios. Însă rezultatul merită efortul, checul este atât de moale și gustos de ți se topește în gură. Eu l-am copt într-un ceaun de aluminiu așa cum fac bunicile la țară, însă puteți folosi orice altă formă rotundă pentru copt. Culoarea neagră a checului nu este de la cacao dar de la bicarbonatul de sodiu ce intră în contact cu chefirul și uleiul în timpul îndelungat de coacere. Vă îndemn să gătiți acest chec pentru a păstra tradițiile culinare moldovenești.

Ingrediente:

  • 5 ouă
  • 1, ½ pahar – zahăr (250 gr.)
  • ½ pahar – ulei de floarea soarelui (150 ml.)
  • 500 ml. – chefir (de 2,5 grăsime)
  • 1, 2/3  pahar – făină albă (280 gr.)
  • 1 lingură rasă – bicarbonat de sodiu (stinsă în oțet)
  • 1 linguriță – extract de vanilie

Mod de preparare:

  1. Încălzește cuptorul la 200 de grade C.
  2. Mixează bine zahărul și ouăle într-un bol, adaugă extractul de vanilie și făina, apoi amestecă până primești o compoziție mai densă.
  3. Adaugă în compoziție uleiul și chefirul, amestecă atent până se încorporează toate ingredientele și vei obține o masă moale. După care toarnă bicarbonatul de sodiu deasupra, mai amestecă puțin și e timpul să trecem la etapa următoare.
  4. Toarnă compoziția într-un ceaun de aluminiu sau într-o formă rotundă de copt încăpătoare unsă cu ulei și acoper-o cu o folie de aluminiu.
  5. Coace checul la cuptorul preîncălzit la 200 grade C pentru o oră și jumătate, după acest timp micșorează temperatura la 100 grade C și mai coace o oră și jumătate.
  6. Scoate checul din cuptor, îndepărtează-i folia de aluminiu și lasă checul să se răcească în voie. După ce s-a răcit taie-l felii și poftă bună.

Sugestii:

  • Să nu deschizi deloc cuptorul, deoarece checul se dezumflă și nu se va primi poros înăuntru.

Dacă pregătiți această rețetă, nu uitați să o fotografiați și utilizați hashtag-ul #valeriesfood

12 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*